کد خبر:87839
پ
منابع آب
رئیس سازمان تعاون روستایی اعلام کرد:

تامین ۱۰ درصد از کل منابع آب تجدیدپذیر کشور از منابع ورودی

رئیس سازمان تعاون روستایی ایران تامین ۱۰ درصد از کل منابع آب تجدیدپذیر کشور را از منابع ورودی و حوضه‌های مشترک با کشورهای همجوار عنوان کرد.

رئیس سازمان تعاون روستایی ایران تامین ۱۰ درصد از کل منابع آب تجدیدپذیر کشور را از منابع ورودی و حوضه‌های مشترک با کشورهای همجوار عنوان کرد.

 

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و خبری روستا و عشایر ایران، استفاده از آب‌های مرزی و و آبخوان‌های مشترک بر انتقال این آب‌ها به داخل و استفاده از حقابه برنامه‌ریزی شده و امیدواریم این کار فعالیت‌ تشکل‌های کشاورزی را وسعت ببخشد.

 

*** بهره‌برداری مناسب و پایدار از منابع آب مرزی که از کشور خارج می‌شود

 

حسین شیرزاد، معاون وزیر و رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در گردهمایی مدیران تعاونی‌های تولید کشاورزی که با حضور تعدادی از مدیران بخش خصوصی و شرکت‌های مهندسین مشاور طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی فرعی رودخانه‌های مرزی کشور برگزار شد، عنوان کرد:

استفاده‌ از آب‌های مرزی برانتقال آب حوضه‌های مرزی به حوضه داخلی استوار است.

بهترین الگوی آن هم، تفاهم با کشور همجوار برای بهره‌برداری مشترک و تثبیت حقابه و استفاده از حقابه ملی در قلمرو سرزمینی است ولی در محدوده‌هایی که بدلیل ساختار ژئومرفولوژیک یا سیاسی و ناهمگنی فضایی دو سوی مرز چنین امکانی وجود ندارد یا محقق نشده، رویکردهای متفاوتی شکل گرفته است.

که زمینه بهره‌برداری مناسب و پایدار از منابع آب مرزی که از کشور خارج می‌شود را فراهم می‌سازد و مهمترین هدف آن ممانعت از خروج آب از کشور در درجه اول و پیامدهای توسعه‌ای در حوضه‌های داخلی است.

شیرزاد ادامه داد:

در این رابطه براساس سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی، طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی فرعی رودخانه‌های مرزی کشور در شش استان با مساحت ۲۱۶۸۰۵ هکتار که شامل استان‌های آذربایجان شرقی در ۳ شهرستان با مساحت ۱۸۸۴۰ هکتار، آذربایجان غربی در ۶ شهرستان با مساحت ۶۱۵۷۰ هکتار، اردبیل در ۴ شهرستان با مساحت ۳۷۸۸۸ هکتار، ایلام در ۴ شهرستان با مساحت ۲۹۶۹۴ هکتار، کرمانشاه در ۷ شهرستان با مساحت ۵۲۰۰۳ هکتار، کردستان در ۳ شهرستان با مساحت ۱۶۸۱۰ هکتار در دست اجرا است.

 

***  ایران با کشورهای همجوار دارای مرزهای آبی متعدد و متنوعی است

 

او یاد آور شد:

به طور کلی طرح در شش استان، ۲۷ شهرستان و ۷۴ پروژه اجرا می‌شود. وضعیت مطالعات و اجرای نظام‌های بهره‌برداری در کل طرح شامل ۱۰۷۶۸۴ هکتار در دست اجراء، ۱۱۱۴۳۹ هکتار آماده بهره‌برداری است.

مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، با اشاره به اینکه ایران با کشورهای همجوار دارای مرزهای آبی متعدد و متنوعی است گفت: 

حدود ۲۲درصد (۱۹۱۸ کیلومتر) از مرز مشترک کشور را ۲۶ رودخانه کوچک و بزرگ تشکیل می‌دهند.

بزرگترین مرز رودخانه‌ای مربوط به روخانه ارس به طول ۴۷۵ کیلومتر و کوچکترین مرز رودخانه‌ای مربوط به رودخانه دیرج به طول تنها ۲٫۵ کیلومتر و قسمتی از مرز مشترک ایران با عراق است.

نزدیک به ۲۲ درصد (۱۹۱۸ کیلومتر) از مرز مشترک کشور را ۲۶ رودخانه کوچک و بزرگ تشکیل می‌دهند. (کل مرزهای کشور حدود ۸۷۵۵کیلومتر است که از این مقدار ۲۷۰۰ کیلومتر از آن دریائی و ۴۱۳۷ کیلومتر نیز خشکی است).

 

***  اولویت برنامه‌ریزی راهبردی مدیریت منابع آب

 

او اضافه کرد:

در حال حاضر، ۱۰ درصد از کل منابع آب تجدیدپذیر کشور (حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب) از منابع ورودی، از حوضه‌های مشترک با کشورهای همجوار تامین می‌شود که با توجه به بحران عمومی آب در کشور از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

حجم کل آب خروجی از کشور که در بیلان‌های سالانه منعکس نمی‌شود حدود ۳ تا ۴ درصد کل آب تجدیدپذیر برآورد می‌شود.

در نتیجه موضوع اولویت برنامه‌ریزی راهبردی مدیریت منابع آب در این حوضه‌ها و قلمرو سرزمینی مرزی، از اولویت و اهمیت ویژه برخوردار شده است.

رئیس سازمان تعاون روستایی گفت:

پیگیری این مسئله، توام با درک عمیق این قضیه است که به طور تاریخی ایران، همواره بر سر تقسیم آب‌های مرزی با همسایگان خود مسئله داشته است و در چهارسوی خود حوضه‌های آبریز مشترک و رودخانه‌های مرزی مهمی مانند اروندرود، هیرمند، هریرود، اترک و ارس با همسایگان خویش دارد، معاهده‌ها و حکمیت‌های صورت گرفته درطول سالیان گذشته نشان از اهمیت موضوع رودخانه‌های مرزی درمناسبات با همسایگان دارد.

روشن شدن جنبه‌های حقوقی این اختلافات و شفاف‌سازی در مورد حق و حقوق و اختیارات دولت‌های ساحلی می‌تواند راهگشای حل تنش و حتی جلوگیری از بروز تنش باشد.

در کنار مباحث بسیار مهمی نظیر توسعه پایدار حوضه‌های رودخانه‌ای و مدیریت یکپارچه منابع آبی و حفاظت از محیط زیست بررسی دکترین‌های حاکم بر بهره‌برداری از آب‌های مشترک ضرورت پیدا می‌کند تا راه را برای رسیدن به توافقی پایدار هموار کند.

 

*** الگوی توسعه جامع سرزمینی در حوضه رودخانه مرزی با محوریت منابع آب

 

به گزارش خبرگزاری روستا، مدیرعامل سازمان تعاون روستایی ایران افزود:

برای تحقق الگوی توسعه جامع سرزمینی در حوضه رودخانه مرزی با محوریت منابع آب، باید برنامه‌ریزی راهبردی توسعه فضایی، صورت پذیرد در این خصوص مقرر است در این طرح طبق تفاهم‌نامه منعقد شده فی‌مابین سازمان مرکزی تعاون روستایی و مجری طرح، پروژه‌ای به مساحت ۲۱۶۸۰۵ هکتار در قالب ۱۸۹ تشکل در الگوهای مختلف نظام بهره‌برداری ساماندهی شود.

از جمله اهداف مهم این طرح افزایش بهره‌وری عوامل و منابع تولید، حفظ و پایداری مشارکت کشاورزان در بهره‌برداری و نگهداری شبکه‌های آبیاری و ارتقاء نقش ذی‌نفعان اصلی در اعمال مدیریت واحد و یکپارچه در عرصه مدیریت آب و کشاورزی است.

 

 

انتهای پیام///

منبع
ایانا
ارسال دیدگاه