کد خبر:68903
پ
قارچ سمی ۵

خطر رویش قارچ سمی همه کشور را تهدید می‌کند

بارندگی در دو ماه اخیر و بالا رفتن رطوبت هوا و خاک، باعث رویش بی حد و اندازه قارچ های سمی در زمین‌های کشاورزی کشور شده است.

بارندگی در دو ماه اخیر و بالا رفتن رطوبت هوا و خاک، باعث رویش بی حد و اندازه انواع قارچ سمی در زمین‌های کشاورزی کشور شده است.

 

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و خبری روستا و عشایر ایران، بیشترین بارندگی‌ها در دوماه اخیر متعلق به استان‌های غربی و شمال غربی کشور بوده و کرمانشاه و ایلام میانگین بارندگی بالایی را نسبت به ۵۰ سال گذشته تجربه کرده‌اند.

این بارندگی به غیر از طراوت بهاری و سیراب شدن زمین‌های کشاورزی مشکلات خاصی هم برای مناطق غربی کشور به وجود آورده است که یکی از این مشکلات رویش بی حد و اندازه قارچ‌های سمی پس از بارش باران و بالارفتن رطوبت است که طی ۲۵ روز گذشته بیش از ۱۵ نفر کشته و هزار نفر مصدوم داشته است.

 

*** معرفی سه قارچ سمی

 

این قارچ سمی که با نام علمی Lepiota brunneoincarnata، شناخته شده است به عنوان مرگبارترین قارچ نام برده شده و به طور گسترده در اروپا و مناطق معتدل آسیا به مانند شرق چین، چین، ترکیه، فلسطین اشغالی، پاکستان و ایران ثبت شده است.

این قارچ در مناطق چمنی شکل مانند زمین ها، پارک ها و باغ ها رشد می کند و اغلب با قارچ خوراکی اشتباه گرفته می‌شود.

شکل این قارچ قهوه‌ای پوسته پوسته است با  ۴ سانتی متر عرض و یک ساقه قهوه‌ای صورتی و قهوه‌ای  سفید است.

این قارچ بسیار سمی است و مرگ و میر ناشی از آن بسیار گسترده است. این قارچ با قارچ خوراکی خاکستری Tricholoma terreum و قارچ پری Marasmius oreades اشتباه گرفته می شود.

 

 

قارچ سمی

 

 

*** تشخیص قارچ خوراکی از قارچ سمی بدون وجود آزمایشگاه امکان پذیر نیست

 

مسئولین و متخصصان قارچ شناسی دلیل این ابتلا را استفاده مردم از قارچ‌های طبیعی در تفریح‌گاه‌ها و اماکن تفریحی دانسته‌اند و بارها از مردم خواستند تا از دست زدن به قارچ ها و تناول آن بپرهیزند اما افزایش این آمار همچنان ادامه دارد.

محمدرضا آصف عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات و گیاه‌پزشکی کشور در این خصوص گفت: این نوع قارچ سمی هرسال در دامنه کوه های زاگرس و به صورت پراکنده در کشور رشد می کرد اما امسال به خاطر تداوم روزهای بارندگی و رطوبت بالای هوا و خاک، رشد بی‌سابقه و دور از ذهنی داشته و تشخیص آن در طبیعت و در کنار قارچ خوراکی به راحتی و بدون وجود آزمایشگاه امکان پذیر نیست.

وی افزود: به غیر از این قارچ که تلفات جبران ناپذیری رابه همراه داشته دو نوع قارچ سمی دیگر هم باعث مسمومیت شده که عمده مصدومان اخیر که تحت درمان هستند از آن دو نوع استفاده کرده‌اند و نام علمی آن دو قارچ Hypholoma fascicalar و coprinopsis atramentaria است که سمی هستند اما کشنده نیستند و پس از مسمومیت قابل درمان‌اند.

 

 

قارچ سمی

 

 

 

قارچ سمی

 

 

 

قارچ سمی

 

 

*** هیچ استانی از خطر قارچ سمی مستثنی نیست

 

با وجود اینکه بیشتر آمار مصدومین و مرگ و میر در این ۲۵ روز در غرب و شمال غرب کشور بوده اما این مسئله دلیل بر محفوظ ماندن باقی نقاط کشور از خطر مسمومیت با این سه نوع قارچ نخواهد بود. 

طبق گفته آصف، از برخی استان‌های شمالی و مرکزی که در دامنه البرز هستند مانند استان قزوین، زنجان و خوی در آذربایجان غربی هم مواردی به ما گزارش شده است و استان البرز و تهران هم از این غائله مستثنی نیستند.

هنوز گزارشی از مسمومیت در تهران و البرز به ما نرسیده اما این مسئله دور از ذهن نیست و مردم در این مناطق هم از قارچ های طبیعی استفاده می کنند.

وی ادامه داد: این اولین باری نیست که این نوع قارچ در کشور رشد می کند و آخرین بار هم نخواهد بود.

این قارچ سمی در سال ۸۵ هم با همین افزایش ناگهانی تعداد همراه بود و ۱۱ نفر بر اثر استفاده از آن جان خود را از دست دادند اما عدم توجه به نکات ارائه شده توسط متخصصان باعث شد تا دوباره این اتفاق تکرار شود.

آصف دلیل استفاده از این قارچ‌ها را اینگونه برشمرد: ناآگاهی عموم مردم و اعتماد به عوام باعث ایجاد این مشکل شده است.

مردم انواع قارچ را نمی‌شناسند اما به افراد محلی در کوهستان‌ها که تجربه استفاده از قارچ کوهی را دارند اعتماد کرده و از قارچ‌های فله‌ای توزیع شده در کوهستان‌ها توسط افراد محلی استفاده می‌کنند که این عمل باعث مسمومیت و مرگ شده است.

کنار هم قرار گرفتن این قارچ‌ها با قارچ‌های خوراکی تاثیری بر قارچ‌های خوراکی نمی‌گذارد اما تشخیص این دو در کنار هم امکان پذیر نیست و باعث حادثه می‌شود.

 

*** تقسیم بندی بین المللی مسمویت با قارچ های سمی

 

وی افزود: بر اساس تقسیم بندی بین المللی ۴ گروه مسمومیت داریم؛

قارچ هایی با بروز سریع علائم، بروز متوسط و علائم تاخیری یا کند.

قارچ با مسمومیت سریع مانند مسمومیت غذایی پس از چند دقیقه احساس دل درد بر فرد قالب می شود،

در قارچ هایی با علائم متوسط معمولا ۶ تا۷ ساعت زمان برای بروز علائم نیاز است که قارچ های کشنده در همین گروه قرار دارند،

قارچ های با علائم تاخیری ممکن است بروز علائم آن تا ۶ ماه طول بکشد که ما این نوع را در ایران نداریم.

وی گفت: مشکل ما با قارچ‌های با بروز علائم متوسط است که بروز فاز دوم علائم آن شرایط را برای درمان بیمار تا حد زیادی غیرممکن می کند و منجر به مرگ می شود.

 

 

*** ویژگی‌های قارچ‌های سمی

 

قارچ‌های سمی اغلب به رنگ سیاه، سرخ و سفید و کمی لزج و بدبو هستند. وجود زائده کیسه مانند در پایه برخی قارچ‌‌ها معمولا نشان از سمی بودن آن‌ها است.

می‌توان گفت مرغوب‌ترین قارچ‌های خوراکی قارچ‌هایی هستند که کلاهک آن‌ها بسته باشد یعنی شکاف‌ها و تیغه‌های زیر کلاهک دیده نشود و ظاهری خوب و تازه و بدون لک داشته باشد.

 

 

*** نحوه تشخیص قارچ سمی از قارچ غیر سمی

 

به گزارش خبرگزاری روستا، برای شناسایی قارچ‌های سمی از خوراکی فقط یک راه دقیق و مطمئن وجود دارد و آن هم آزمایشگاه است و فقط شناسایی جنس و گونه کافی نیست زیرا در بین قارچ‌های خوراکی، قارچ سمی و در بین قارچ‌های سمی، قارچ‌های خوراکی وجود دارد.

گاهی گفته می‌شود قارچ‌های سمی در اثر قطعه قطعه شدن تغییر رنگ می‌دهند و هنگام طبخ اگر سکه نقره در مجاورت آنها قرار گیرد سکه سیاه می‌شود.

این قضاوت‌های عجولانه در تفکیک گونه‌های سمی و خوراکی نه تنها هیچ ارزشی ندارد بلکه گاهی سبب ایجاد مسمومیت‌های خطرناکی نیز می‌شود.

قارچ‌های سمی یا خوراکی تازه سکه نقره یا پیاز را سیاه نمی‌کند بلکه قارچ‌های فاسد یا در حال فساد مواد گوگرددار از خود تولید می‌نماید که موجب سیاه شدن بعضی از اجسام می‌گردد. بنابراین این گونه شواهد هیچ سندیت علمی نداشته و تنها از طریق آزمایش قارچ است که می‌توان به سمی بودن آن پی برد.

 

 

 

انتهای پیام///

منبع
خبرگزاری روستا
ارسال دیدگاه