کد خبر:63642
پ
۷۲۶۶۳۲

ایجاد اشتغال با توسعه کشت گلخانه‌ای

مزایای توسعه کشت گلخانه‌ای را می‌توان گامی در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تعریف کرد چرا که می‌توان برای جوانان به‌طور مستقیم و غیرمستقیم ایجاد اشتغال و درآمد کرد. 

مزایای توسعه کشت گلخانه‌ای را می‌توان گامی در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تعریف کرد چرا که با استفاده از این شیوه نوین کشاورزی و با تکیه بر منابع و ظرفیت‌های داخلی می‌توان برای تعداد زیادی از مردم به‌ویژه جوانان به‌طور مستقیم و غیرمستقیم ایجاد اشتغال و درآمد کرد. 

 

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و خبری روستا و عشایر ایران، احداث واحدهای کشت گلخانه‌ای درمقیاس‌های مختلف، صرف‌نظر از مزایایی که در افزایش بهره‌وری و استفاده بهینه از منابع آبی دارد، می‌تواند زمینه‌ساز افزایش تولید محصولات کشاورزی در واحد سطح، ایجاد اشتغال و درآمد بیشتر برای مردم باشد. استفاده از فناوری‌های نوین کشورهای موفق در کشت‌های گلخانه‌ای و توجه به بازارهای هدف برای صادرات محصولات تولیدی از دیگر نکات مورد توجه در توسعه این نوع کشت‌ها است.

 

***  تولید بذرهای هیبریدی

 

عملیات اجرایی احداث گلخانه بزرگ تولید “بذرهای هیبریدی” به مساحت ۴۱ هکتار که ۱۸ بهمن در روستای خوجملی گنبدکاووس با سرمایه‌گذاری یک هزار و ۸۴۰ میلیارد ریالی بخش خصوصی و یک شرکت مجارستانی آغاز شد، می‌تواند سنگ بنای خوبی برای توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در استان گلستان و این شهرستان باشد.

 

به گفته سیدرحمت الله پریچهر معاون فنی و اجرایی شرکت شهرک‌های کشاورزی وزارت جهادکشاورزی با احداث و بهره‌برداری از این واحد گلخانه‌ای علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم برای ۱۷۵ نفر، برای ۷۰۰ نفر نیز به‌صورت غیرمستقیم ایجاد شغل می‌شود. وی گفت: با راه‌اندازی این واحد گلخانه‌ای که به تولید بذرهای هیبریدی (اصل و مادری) در حوزه سبزی و صیفی‌جات می‌پردازد، ۱۰ درصد نیاز کشور به این نوع بذرها که درحال حاضر ۹۸ درصد بذرها وارداتی است، برطرف می‌شود. 

 

*** خشکسالی و مشکلات کمبود منابع آبی

 

پریچهر می‌گوید: با توجه به شرایط آب و هوایی ایران، خشکسالی و مشکلات کمبود منابع آبی، برای تامین امنیت غذایی جمعیت کشور چاره‌ای جز تولید به روش گلخانه‌ای نداریم که در این حوزه، استان گلستان و شهرستان گنبدکاووس شرایط ویژه‌ای برای توسعه شهرک‌های کشاورزی در حوزه‌های دامپروری، شیلات و کشت‌های گلخانه دارند.

 

وی با اشاره به فعال بودن ۱۱۵ شهرک کشاورزی در کشور، اضافه کرد: شرکت شهرک‌های کشاورزی در راستای وظایف قانونی خود، آمادگی لازم برای ایجاد زیرساخت‌های این نوع شهرک‌ها را در استان گلستان و گنبدکاووس دارد. پریچهر معتقد است که ایجاد شهرک‌های کشاورزی و توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در کشور و استان گلستان هم‌چنین زمینه‌ساز ایجاد اشتغال و درآمد پایدار و نیز صادرات به کشورهای همسایه به‌ویژه کشور روسیه با ۲۵۰ میلیون نفر جمعیت است.

 

*** مراسم آغاز عملیات اجرایی احداث گلخانه تولید بذرهای هیبریدی

 

استاندار گلستان نیز در مراسم آغاز عملیات اجرایی احداث گلخانه تولید بذرهای هیبریدی در گنبدکاووس، کشاورزی و دامپروری را شغل اصلی مردم ذکر و تصریح کرد: گذر از کشاورزی سنتی به علمی یک نیاز اساسی برای این استان است. سیدمناف هاشمی گفت: علاوه بر توسعه کشت‌های گلخانه‌ای، شیلات و دامپروری، توجه به ایجاد شهرک‌های گردشگری و سلامت نیز ضروری است زیرا استان گلستان ظرفیت‌های فراوانی درحوزه‌های مختلف دارد.

 

وی افزود: این استان از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه کشاورزی و دیگر حوزه‌ها استقبال می‌کند و مدیران گلستان نیز موظف به ایجاد بسترها لازم در این خصوص هستند. هاشمی اضافه کرد: سرمایه‌گذاری بخش خصوصی درحوزه احداث گلخانه تولید بذرهای هیبریدی نخستین سرمایه‌گذاری کلان در این حوزه است که درشهرستان گنبدکاووس انجام می‌شود. 

 

*** احداث گلخانه ۴۱ هکتاری

 

به گفته عبدالقدیر کریمی، فرماندار ویژه گنبدکاووس، احداث گلخانه ۴۱ هکتاری روستای خوجملی می‌تواند این شهرستان را به یک شهرستان محوری در زمینه کشت‌های گلخانه‌ای در کشور تبدیل نماید. در همین پیوند یک کارشناس زراعت و تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گنبدکاووس نیز گفت: توجه به کشت‌های گلخانه‌ای باتوجه به تولید خارج از فصل محصولات کشاورزی علاوه بر تامین امنیت غذایی، به ایجاد درآمد و اشتغال پایدار کمک می‌کند.

 

احمد محمودی نیا افزود: شهرستان گنبدکاووس نسبت به دیگر شهرهای کشور و نیز استان گلستان شرایط بسیار بهتری برای احداث گلخانه دارد زیرا نور دریافتی در این شهر به‌ویژه مناطق شمالی آن نسبت به دیگر شهرها بیشتر است. وی بابیان این‌که نور کافی از مهم‌ترین نیازها در تولیدات گلخانه‌ای است، گفت: این میزان نور مناسب سبب شده تا محصولات گلخانه‌ای خارج از فصل در گنبدکاووس به‌ویژه در دو فصل پاییز و زمستان که دیگر مناطق امکان نور کمتری دارند، به‌راحتی تولید شود.

 

*** تولید به روش کشت گلخانه‌ای

 

محمودی نیا با بیان این‌که تولید خارج از فصل برای کشاورز درآمد بالایی به ارمغان می‌آورد، اضافه کرد: در تولید به روش گلخانه‌ای حداقل تولید در واحد سطح پنج برابر می‌شود و به همین نسبت و بعضا بیشتر، درآمد نصیب کشاورزان می‌کند. وی، بهره‌وری بالا در مصرف آب، امکان کشت و تولید محصولات غیرمرسوم درمنطقه و صادرات را از دیگر مزایای توسعه کشت‌های گلخانه‌ای دانست و تصریح کرد: کشت این نوع محصولات تنها به سبزی و صیفی‌جات خلاصه نمی‌شود بلکه به‌دلیل تحت کنترل بودن مدیریت دما و نور، پرورش گل‌های آپارتمانی و برخی میوه‌ها مثل موز و آناناس را نیز می‌توان در محیط‌های گلخانه‌ای در گنبدکاووس انجام داد.

 

این کارشناس جهادکشاورزی هم‌چنین با اشاره به موقعیت جغرافیایی گنبدکاووس و استان گلستان و همسایگی آن با کشورهای آسیای مرکزی و روسیه از طریق دریای خزر و فراهم بودن زیرساخت‌های حمل و نقل جاده‌ای و ریلی گفت: ما می‌توانیم از این امتیاز برای صادرات سبزی و صیفی‌جات که قیمت مناسبی نیز در بازار روسیه دارد استفاده نماییم. 

 

*** ایجاد صنایع بسته‌بندی را از نیازهای اصلی توسعه کشت گلخانه‌ای

 

محمودی نیا که خود گلخانه دارد، تولید محصولات ارگانیک را از دیگر مزایای کشت گلخانه‌ای در گنبدکاووس می‌داند و می‌گوید: قیمت هر کیلوگرم گوجه فرهنگی ارگانیگ در روسیه ۲،۲ دلار است که قیمت بسیار بالایی در مقایسه با داخل کشور محسوب می‌شود، ضمن این‌که در ایران هم قیمت این محصول در خارج فصل به ۳۰ تا ۴۰ هزار ریال در هر کیلوگرم می‌رسد.

 

وی، ایجاد صنایع بسته‌بندی را از نیازهای اصلی توسعه کشت گلخانه‌ای و صادرات محصولات آن دانست و اضافه کرد: کشورهای آسیای میانه و نیز روسیه به کیفیت محصول و بسته‌بندی آن توجه ویژه‌ای دارند که باید از سوی تولیدکنندگان و بازرگانان ایرانی مورد توجه قرار گیرد. محمودی نیا گفت: درحال حاضر هفت واحد گلخانه‌ای با مجموع مساحت ۲،۶ هکتار فقط در گنبدکاووس احداث شده و ۴۱ متقاضی دیگر با مساحت ۴۸ هکتار در نوبت دریافت مجوز برای احداث گلخانه هستند.

 

*** اشتغال در واحدهای گلخانه‌ای

 

وی تصریح کرد: علاوه بر واحدهای احداث شده و واحدهای درنوبت دریافت مجوز، گلخانه ۴۱ هکتاری تولید بذرهای هیبریدی روستای خوجملی گنبدکاووس نیز با سرمایه‌‌گذاری بخش خصوصی و یک شرکت خارجی احداث می‌شود. این کارشناس جهاد کشاورزی گنبدکاووس، هزینه احداث هر مترمربع گلخانه با تجهیزات کامل را بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: دولت ۸۰ درصد هزینه احداث گلخانه را از طریق تسهیلات با کارمزد ۴ و ۶ درصد تامین می‌کند و ۲۰ درصد نیز سهم متقاضی است.

 

محمودی نیا در خصوص اشتغال در واحدهای گلخانه‌ای افزود: در واحدهای گلخانه‌ای به ازای هر هزار متر مربع یک شغل پایدار و ۲ شغل موقت در زمان برداشت محصول و هرس برگ‌ها ایجاد می‌شود. معاون باغبانی رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار توجه به توسعه کشت گلخانه‌ای را از راهبردهای اساسی وزارت جهادکشاورزی دانست و گفت: هم‌اکنون دراین استان ۱۶ هکتار گلخانه فعال وجود دارد که قرار است این رقم تا پایان برنامه ششم توسعه به ۳۵۰ هکتار و در برنامه هفتم توسعه به ۱۵۰۰ هکتار افزایش یابد.

 

به گزارش خبرگزاری روستا، معاون باغبانی رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان در پایان خاطرنشان کرد: در کشت‌های گلخانه‌ای بهره‌وری آب تا ۱۰ برابر، میزان تولید ۱۰ تا ۱۲ برابر و میزان درآمد کشاورزان نیز ۲۰ تا ۳۰ برابر افزایش می‌یابد ضمن این‌که به ازای هر هکتار گلخانه ۱۲ شغل مستقیم و ۱۵ شغل غیرمستقیم ایجاد می‌شود. 

 

انتهای پیام///

ارسال دیدگاه