کد خبر:96535
پ
زعفران
نایب رئیس شورای ملی زعفران تاکید کرد

فاجعه قاچاق زعفران در نتیجه پیمان‌سپاری ارزی

نایب رئیس شورای ملی زعفران کشور، با اعتقاد به این‌که قاچاق زعفران در نتیجه بخشنامه پیمان‌سپاری ارزی است، راه حل جلوگیری از آن را در برداشتن پیمان‌سپاری ارزی دانست.

نایب رئیس شورای ملی زعفران کشور، با اعتقاد به این‌که قاچاق زعفران در نتیجه بخشنامه پیمان‌سپاری ارزی است، راه حل جلوگیری از آن را در برداشتن پیمان‌سپاری ارزی دانست.

 

*** قاچاق زعفران به افغانستان و صادرات آن با برند این کشور!

 

به گزارش خبرگزاری روستا، در حالی که کارشناسان، مسئولان و تولیدکنندگان نگران قاچاق زعفران از کشور بودند و در این زمینه به طور مداوم هشدار می‌دادند، به تازگی چالش جدیدی در این حوزه ایجاد شده و نگرانی‌ها را بیشتر کرده است.

قاچاق خود زعفران و پیاز آن به افغانستان و صادرات آن با برند این کشور، چالش جدیدی است که فعالان این حوزه با آن مواجه شده‌اند.  

چندی قبل وزیر جهاد کشاورزی در این زمینه اعلام کرده بود که مساله قاچاق در برخی نقاط، فاجعه آفریده است؛ به نحوی که زعفران ما به کشور افغانستان قاچاق و از آنجا صادر می‌شود که حتی تصور این مساله نیز وحشتناک است؛ اما متاسفانه بستر آن وجود دارد.

محمود حجتی افزود: قاچاق زعفران از مرزهای شرقی کار بسیار آسانی است و اینها گرفتاری‌هایی است که ما با آن مواجهیم و باید برای رفع آنها چاره‌ای بیندیشیم.

 

*** با پیمان‌سپاری ارزی تمایل به قاچاق طلای سرخ از کشور افزایش می‌یابد

 

فعالان این حوزه قاچاق زعفران را نتیجه بخشنامه بانک مرکزی در خصوص پیمان‌سپاری ارزی می‌دانند و معتقدند قبل از این مساله، قاچاق توجیهی نداشته و این بخشنامه باعث شده تمایل به قاچاق طلای سرخ از کشور افزایش یابد.

چراکه برخی سودجویان به دلیل شیوه‌های غیرمنطقی رفع تعهد ارزی که در بخشنامه جدید بانک مرکزی که ظرف روزهای گذشته صادر شده است، وارد عمل شده و به صورت غیرقانونی کالاها را از کشور خارج می‌کنند؛ به خصوص اینکه صادرکنندگان شناسنامه‌دار در حال حذف از گردونه صادرات کشور هستند.  

 

*** قاچاق زعفران تا دوبرابر صادرات این محصول از مرجع رسمی به افغانستان

 

در همین زمینه عضو شورای ملی زعفران، با بیان اینکه قاچاق زعفران نتیجه بخشنامه پیمان‌سپاری ارزی است، گفت:

قبل از این، توجیهی نداشت که زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج شود و حتی اگر چنین کاری انجام می شده، میزان بسیار جزئی و ناچیز بوده است.

علی حسینی، با اشاره به اینکه حجم قاچاق هر چقدر کم هم باشد به صلاح کشور نیست، افزود:

بر اساس آمار گمرک در شش ماه امسال، بالغ بر ۱۱ تن زعفران به صورت رسمی به افغانستان صادر شده و حجم قاچاق حداقل دو برابر این میزان است.

 

*** تعرفه صادرات زعفران به کشورهایی مانند هند و چین برای افغانستان صفر است

 

حسینی ابلاغ بخشنامه جدید رفع تعهد ارزی صادرکنندگان و بازگشت ارز حاصل از صادرات را که از سوی بانک مرکزی در روزهای گذشته ابلاغ شده است، مورد اشاره قرار داد و گفت:

بر این اساس صادرکنندگانی که تا یک میلیون دلار صادرات در سال انجام می‌دهند، از پیمان‌سپاری ارزی معاف هستند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه کشور افغانستان به کشت زعفران نیز روی آورده است، ادامه داد:

تعرفه صادرات زعفران به کشورهایی مانند هند و چین برای افغان‌ها صفر است.

این در حالی است که برای ایران، کشور هند حدود ۳۰ درصد و چین حدود ۱۶ درصد تعرفه صادراتی اعمال کرده است.

همچنین صادرات طلای سرخ ایران به آمریکا ممنوع است، اما زعفران ایرانی با گواهی مبداء افغانستان، امکان صادرات به این کشورها را به راحتی دارد.

 

***  از پیامدهای معافیت پیمان‌سپاری ارزی بازارسازی برای کشور افغانستان است

 

حسینی با تاکید بر اینکه بزرگترین خطر این کار، بازارسازی برای کشور افغانستان است، تصریح کرد:

این اقدامات سبب می شود افغانستان در آینده رقیبی جدی برای ایران به شمار رود؛ ضمن اینکه بسیاری از روش‌های تولید و بهبود کیفیت را افغان‌ها از ما آموخته‌ و به تولید این محصول روی آورد‌ه‌اند.

وی با بیان اینکه دولت باید این مساله را جدی بگیرد، افزود:

متاسفانه دولتمردان گاهی بسیار ساده از کنار این مسائل عبور می کنند، حدود ۲۰ سال است که پیاز زعفران قاچاق می شود و مسئولان می‌گویند در حال کنترل آن هستیم؛ اما عملا این کار همچنان ادامه دارد.

حسینی اضافه کرد: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سایر دستگاه‌های مربوطه اگر اراده و قصد کنند، می‌توانند مانع اینگونه اقدامات شوند.

 

*** برداشتن پیمان‌سپاری ارزی راه حل جلوگیری از قاچاق زعفران است

 

نایب رئیس شورای ملی زعفران کشور نیز معتقد است:

بخشنامه جدید رفع تعهد ارزی صادرکنندگان نیز نمی‌تواند راهکار موثری برای کنترل قاچاق طلای سرخ باشد؛ این در حالی است که حجم قاچاق طلای سرخ زیاد است و روز به روز نیز بر حجم آن افزوده می‌شود.  

غلامرضا میری با بیان اینکه بخشنامه جدید در واقع نوعی تنبیه برای کسانی است که بیشترین صادرات را داشته باشند، افزود: برداشتن پیمان‌سپاری ارزی راه حل جلوگیری از قاچاق زعفران است.

این فعال بخش خصوصی تصریح کرد: ما در این زمینه صحبت و مذاکرات زیادی انجام داده‌ایم که متاسفانه نتیجه‌ای نداشت.

میری افزود: در حال حاضر استفاده از کارت‌های اجاره‌ای و متفرقه برای صادرات زعفران رواج یافته است.

 

به گزارش خبرگزاری روستا، نایب رئیس شورای ملی زعفران کشور در پایان، تصریح کرد:

زمانی که بحث پیمان‌سپاری مطرح نباشد دلیلی برای قاچاق زعفران وجود ندارد.

 

 

 

انتهای پیام///

منبع
خبرگزاری مهر
ارسال دیدگاه