کد خبر:68087
پ
آتش زدن مزارع

آتشی که حاصلخیزی خاک را از بین می‌برد

هر سال پس از درو کشت اول شاهد آتش زدن زمین‌های زراعی توسط برخی از کشاورزان هستیم منظره ای که مرگ حاصلخیزی خاک است.

هر سال پس از درو کشت اول شاهد آتش زدن زمین‌های زراعی توسط برخی از کشاورزان هستیم منظره ای که مرگ حاصلخیزی خاک است.

 

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و خبری روستا و عشایر ایران، منظره ای که مرگ خاک‌های حاصلخیز و سوختن سرمایه های ملی را در شعله های کم آگاهی و باوری نادرست نشان می‌دهد.
گلستان یکی از استان های مطرح در حوزه کشاورزی و تولید محصولات زراعی به خصوص گندم و جو است، هر سال پس از درو کشت اول شاهد آتش زدن زمین‌های زراعی توسط برخی از کشاورزان هستیم که برای کشت بعدی عجله داشته و اقدام به سوزاندن کاه وکلش باقی مانده در اراضی می‌کنند.

آتشی که علاوه بر از بین بردن خاک حاصلخیز در بسیاری از موارد محصولات آماده برداشت مزارع مجاور را نیز نابود می‌کند.

.

*** آتش زدن بقایای کشت آسیب جدی به ساختمان خاک است

 

برخی مزارع گندم و جو و کلزا گلستان که اوایل بهار با رنگ سبز و طلایی چشم نواز است، در اواخر اردیبهشت به تنوره ای از آتش تبدیل می‌شود که کشتزارهای اطراف را نیز در بسیاری از مواقع می‌بلعد.

به گفته کارشناسان محیط زیست و کشاورزی، این درحالی بوده که آتش زدن بقایای کشت آسیب جدی به ساختمان خاک، منابع آبی، محیط زیست، میکرو ارگانیسم‌ها، مواد آلی و معدنی خاک وارد می‌کند.
همچنین آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی، چهره طبیعت را زشت کرده و مشکلات زیست ‌محیطی فراوانی برای مردم، محیط زیست منطقه و خسارت اقتصادی در پی دارد.
در سال زراعی جاری حدود ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی گلستان زیر کشت محصولات پاییزه بویژه گندم، جو و دانه‌های روغنی رفت که برداشت آن با کلزا و از اواخر ماه جاری آغاز می‌شود و با جو و گندم ادامه پیدا می کند، در برخی از این اراضی با توجه به شرایط آب و هوایی هر سال کشت دوم نیز انجام می‌شود.

حسین اسدی از علاقه مندان به طبیعت گفت: من از اصول علمی در خصوص زیان‌های آتش زدن بقایای محصولات و کاه و کلش آگاه نیستم ،اما مشاهدات از زمین‌های آتش زده نشان می‌دهد که کار خطرناک و نابخشودنی است.

وی ادامه داد: در این کره خاکی موجودات بسیاری در کنار هم زندگی می‎کنند و ما با آتش زدن محل زندگی آنها صدمه جبران ناپذیری به حیات زمین وارد می‎کنیم.

 

*** تنها با اتکا به بخشنامه و دستور العمل نتیجه مطلوبی حاصل نمی‌شود

 

اسدی افزود: بارها در بازدید از مزارعی که کاه و کلش آن آتش زده شده دیده ام که علاوه بر گیاهان، حیواناتی همچون مار، لاک پشت، موش، خرگوش و گنجشگ نیز سوخته اند.

وی اضافه کرد: علاوه بر آن آتش سوزی کاه و کلش هر سال خسارت مالی فراوانی به دیگر کشاورزان وارد می‌کند، زیرا محصول گندم بسیار خشک و سریع الاشتعال بوده و وزش باد باعث انتقال و سرایت آتش به مزارع دیگران شده و زحمت یک سال تلاش زارع قبل از برداشت محصول؛ از بین می‌برد.

رضا درزی دانش آموخته رشته زراعت و ساکن یکی از روستاهای بندرگز اظهار کرد: رفع این مشکل نیازمند فرهنگ سازی و آگاهی کشاورز از مضرات آن است و تنها با اتکا به بخشنامه و دستور العمل نتیجه مطلوبی حاصل نمی‎شود.

وی افزود: باید با برگزاری دوره های آموزشی و ترویجی برای کشاورزان و فرهنگ سازی در این حوزه فعالان کشت و زرع را با تبعات منفی این کار آشنا کرد.

معاون حفاظت محیط زیست شهرستان بندرگز در غرب استان گلستان نیز گفت: از اثرهای مضر سوزاندن بقایای گیاهی می توان به آسیب دیدن چرخه زندگی حشرات مفید و از بین رفتن میکرو ارگانیسم های زنده از جمله باکتری ها و قارچ ها در خاک اشاره کرد.

 

*** بازمانده کاه و کلش و سفال گندم برای زمین مفید است

 

کامران فلاح افزود: در فرایند آتش زدن بقایای زراعی علاوه بر مشکل و آسیب های حرارت بالا؛ دود، گرد وغبار و گازهایی نظیر مونواکسید کربن، دی اکسید‌کربن، اکسید نیترو‍ژن تولید می شود که آلوده کننده محیط زیست وهوا است.
به گفته وی؛ محیط زیست و سایر نهادهای متولی؛ افرادی را که با آتش زدن مزارع خود موجب آلودگی هوا شوند، شناسایی و به مراجع قضایی معرفی می‌کنند.

 

مدیر جهادکشاورزی بندرترکمن در غرب گلستان گفت:

براساس باوری نادرست کشاورزان با هدف آماده کردن سریع تر زمین برای کشت بعدی مبادرت به آتش زدن کاه و کلش محصول قبلی و علف‌های هرز می‌کنند، در حالی که این اقدام زیان‌های جبران ناپذیری به همراه دارد که از جمله کاهش حاصلخیزی و باروری خاک است.

به گفته وی، این درحالی بوده که بازمانده کاه و کلش و سفال گندم برای زمین مفید و نوعی کود و پوشش محسوب می‎شود.

طبق تحقیقات دانشمندان برای تولید یک سانتیمتر خاک حاصلخیز هشتاد تا صد و بیست سال زمان لازم است و این در حالی بوده که آتش زدن و حرارت از عوامل اصلی فرسایش خاک است.
برخی کشاورزان برای از بین بردن کاه و کلش و آفات مزارع را پس از برداشت محصول آتش می زنند در حالی که با از بین بردن مواد مغذی سطحی خاک در کشت های بعدی مجبور به استفاده از انواع کود برای افزایش بارآوری خاک می‌شوند.

 

*** راه‌های جایگزین به کشاورزان معرفی شود

 

محقق استرالیایی سال ۹۶ در کارگاه آموزشی کشاورزی حفاظتی در شهرستان گرگان، جلوگیری از سوزاندن بقایای محصول در اراضی را به عنوان یک فاکتور مهم در این حوزه عنوان کرد و گفت:

آتش زدن بقایای زراعی یک عملیات بسیار مخرب محسوب می‎شود که در خیلی از کشورها مانند چین و قزاقستان که در زمینه کشاورزی حفاظتی و حفظ خاک ،محیط زیست و منابع آب قدم برداشته اند، دیده نمی‌شود.

دکتر آلن دیوید مک هگ Allen David Jack McHugh ادامه داد: باید با تدوین و اجرای اصول مشخص و بهره گیری از فناوری نوین تخریب منابع خاک و آب را کاهش داد.

رئیس کل دادگستری گلستان در این پیوند با صدور بخشنامه ای از دادستان‌ها خواست که نشست‌هایی با مسئولان جهاد کشاورزی هر شهرستان برگزار و از آنان بخواهند که برای پیشگیری از آتش زدن بقایای گیاهی از هم اکنون چاره اندیشی شود و راه‌های جایگزین به کشاورزان معرفی کنند.
هادی هاشمیان با تاکید بر اینکه پیگرد قانونی در انتظار کسانی است که بقایای گیاهی را آتش می‎زنند، افزود: دادستان‌ها منتظر اعلام شکایت محیط زیست و منابع طبیعی نمانند و با متخلفان برخورد قانونی کنند.

رئیس شورای حفظ حقوق بیت المال گلستان همچنین از مدیران دستگاه های دست اندرکار مانند محیط زیست خواست تا امسال جدی تر از گذشته پیگیر جلوگیری از آتش زدن بقایای گیاهی بوده و برای متخلفان اعلام جرم کنند.

 

*** ضرورت فرهنگ سازی

 

بر اساس اعلام نظر کارشناسان منابع طبیعی و جهادکشاورزی، آتش زدن بقایای گیاهی علاوه بر آلودگی هوای استان و آسیب جدی به بافت خاک سبب سرایت آتش به جنگل‌ها و سوختن نهال‌ها و درخت‎های حاشیه مزارع و جاده‌ها نیز می‎شود و فرهنگ سازی پیشگیری از این اقدام غیرعلمی در گلستان ضروری است.

به گزارش خبرگزاری روستا، گلستان با گستره افزون بر ۲۰ هزار کیلومتر مربع و یک میلیون و ۸۶۹ هزار و ۸۱۹ نفر جمعیت، افزون بر ۶۵۰ هزار هکتار اراضی زراعی مستعد دارد.

 

اقتصاد این استان مرزی و شمالی کشور بیشتر بر پایه کشاورزی استوار بوده و حفظ زمین‌های مستعد و خاک حاصلخیز بسیار ضروری است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

انتهای پیام///

منبع
ایرنا
ارسال دیدگاه