تمام چیزی که باید در مورد روغن حیوانی بدانید

روغن حیوانی

روغن حیوانی یا روغن زرد یکی از بهترین و سالم‌ترین روغن‌های خوراکی است که احتمالاً در مورد خواص و عطر و طعم بی‌نظیر آن زیاد شنیده‌اید. ممکن است در مورد این روغن سؤالاتی در ذهنتان وجود داشته باشد؛ مثلاً این‌که این روغن چگونه تولید می‌شود، انواع روغن حیوانی چیست، طبع و مشخصات هر روغن حیوانی چگونه‌بوده و کدام روغن حیوانی بهتر است. هم‌چنین ممکن است برایتان سؤال پیش بیاید که طرز نگهداری روغن حیوانی در منزل چگونه باید باشد تا ماندگاری آن بیشتر شود. این‌ها همه سؤالاتی هستند که ما در این مقاله قصد داریم به آن‌ها پاسخ دهیم؛ پس با ما همراه باشید.

طرز تهیه روغن حیوانی

روغن حیوانی از شیر گاو یا گوسفند تهیه می‌شود و برای تولید آن باید ۵ مرحله طی شود. این مراحل به‌صورت خلاصه در زیر آمده‌اند:

  • دوشیدن شیر: دوشیدن شیر از گاو یا گوسفند و جوشاندن شیر به مدت ۲۰ دقیقه
  • تولید ماست از شیر: اضافه‌کردن مایه ماست به شیر جوشیده بعد از کمی سرد شدن، پوشاندن دور ظرف حاوی شیر با پتو، زمان دادن به آن به مدت ۲۴ ساعت و به‌دست آمدن ماست
  • تولید دوغ از ماست: اضافه‌کردن نمک و آب به ماست و هم زدن مخلوط فوق و به‌دست آمدن دوغ
  • تولید کره از دوغ: ریختن دوغ درون مشک، هم‌زدن دوغ به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه، جدا شدن کره از دوغ، خالی‌کردن کره و دوغ از مشک، جمع‌کردن کره جدا شده از روی دوغ و به‌دست آمدن کره حیوانی
  • تولید روغن حیوانی از کره: جوشاندن کره درون قابلمه با شعله کم، جدا شدن دوغ باقی مانده در کره از آن و به‌دست آمدن روغن حیوانی

انواع روغن حیوانی و تفاوت آن‌ها

اگر برای خرید روغن حیوانی به بازار مراجعه نمایید، متوجه خواهید شد که روغن حیوانی در سه نوع روغن حیوانی گاوی، گوسفندی و مخلوط موجود است. این سه روغن در موارد زیادی با هم تفاوت دارند. ما در زیر به برخی از این تفاوت‌ها اشاره کرده‌ایم.

۱- روغن حیوانی گاوی: این روغن از شیر گاو به دست می‌آید. برخلاف گوشت گاو و گوساله که سردی هستند، روغن گاوی طبع گرمی دارد، دارای عطر و طعم ملایمی بوده و قیمت آن نیز نسبت به دو روغن دیگر، پایین‌تر است. رنگ روغن گاوی، زرد پررنگ است و در دمای اتاق سفت‌تر از دو روغن دیگر می‌باشد.

۲- روغن حیوانی گوسفندی: این روغن از شیر گوسفند تهیه می‌شود. برخلاف شیر و گوشت گوسفند که طبع گرمی دارند، این روغن در دسته مزاج سرد قرار می‌گیرد، عطر و طعم تند و تیزی دارد و قیمت آن نیز نسبت به دو روغن دیگر، بیش‌تر است. رنگ روغن گوسفندی، متمایل به سفید بوده و در دمای اتاق شل‌تر از دو روغن دیگر است.

شاید برایتان سؤال پیش بیاید که چرا روغن حیوانی گوسفندی از گاوی بیش‌تر است. باید بدانید که این به معنای بهتر بودن این روغن نسبت به روغن گاوی نیست بلکه به دلیل کمیاب بودن شیر گوسفند نسبت به شیر گاو است.
۳- روغن حیوانی مخلوط: این روغن، ترکیبی از روغن گاوی و گوسفندی است و از هر نظر ویژگی‌هایش بین این دو روغن، قرار می‌گیرد. روغن حیوانی مخلوط، متناسب با این که دو روغن با چه نسبتی با هم ترکیب شوند، عطر متفاوتی دارد و دارای طبع معتدل می‌باشد. قیمت این روغن نیز از روغن گاوی بیش‌تر و از روغن گوسفندی کم‌تر است.

نوع روغن

عطر و طعم طبع رنگ قیمت
گوسفندی تند و تیز سرد متمایل به سفید ۱۸۴۰۰۰
مخلوط متوسط معتدل زرد کمرنگ ۱۵۵۰۰۰
گاوی ملایم گرم زرد ۹۸۰۰۰

کدام روغن حیوانی بهتر است؟

انتخاب روغن حیوانی کاملاً به ذائقه و طبع شما بستگی دارد؛ یعنی این‌طور نیست که بگوییم چون روغن گوسفندی گران‌تر است، پس بهتر است یا این‌که چون روغن گاوی بوی کم‌تری دارد، پس بهتر است.
اگر برای بار اول است که می‌خواهید روغن حیوانی خریداری کنید و نمی‌دانید کدام روغن بیش‌تر باب میل شماست، ما به شما توصیه می‌کنیم که روغن مخلوط را خریداری نمایید. در این‌صورت اگر به نظرتان عطر و طعم روغن مخلوط زیاد بود، در خرید بعدی، روغن گاوی تهیه کنید و اگر تمایل داشتید که روغنتان عطر و طعم بیش‌تری داشته باشد، روغن گوسفندی بخرید. البته ممکن است که روغن مخلوط، دقیقاً همان روغن مورد علاقه شما باشد.

چگونه روغن حیوانی اصل را تشخیص دهیم؟

متأسفانه امروزه روغن حیوانی خالص و با کیفیت به‌سختی پیدا می‌شود؛ چون هم تولیدکنندگان فعال در این زمنیه کم شده‌اند و هم برخی از تولیدکنندگان در تولید این روغن تقلب می‌کنند، روغن حیوانی را با روغن نباتی مخلوط می‌کنند و آن را به اسم روغن حیوانی و با قیمت بالا به مردم می‌فروشند. در زیر چند روش برای تشخیص روغن حیوانی اصل از تقلبی معرفی شده‌است:

۱-تشخیص حدودی با روش‌های خانگی: روش‌های خانگی تشخیص روغن تا حدودی می‌توانند کمک‌کننده باشند. ما به برخی از این روش‌ها در زیر اشاره کرده‌ایم:

  • روغن حیوانی اصل اگر در دمای محیط قرار گیرد، در مقایسه با زمانی که در یخچال قرار دارد باید شل‌تر شود. اگر مدتی بعد از خارج‌کردن روغن حیوانی از یخچال، روغنتان هم‌چنان سفت باقی ماند، احتمالاً یا اصل نیست یا ناخالصی دارد.
  • روغن حیوانی خالص بر روی پوست دست سریعاً آب می‌شود و اگر انگشتان خود را به روغن آغشته کنید و به هم بمالید، روغن تا حد زیادی جذب پوست شما خواهد شد.
  • اگر کمی روغن حیوانی را روی پوست دست خود بمالید و آن را با آب بشویید، باید به سادگی از روی پوست شسته‌شده و چربی آن پاک شود.
  • اگر در صورت نگهداری درست روغن حیوانی، طعم و عطر آن بعد از مدتی تغییر کرد (تلخ، ترش یا بی‌مزه شد.) به این معناست که یا روغنتان فاسد شده و یا ناخالصی دارد.

۲- تشخیص قطعی با آزمایش روغن: درست است که روش‌های خانگی تا حدودی می‌توانند به ما در تشخیص روغن حیوانی کمک کنند ولی قطعی نیستند و گاهی ممکن است نتیجه اشتباهی بدهند. تنها راه قطعی تشخیص روغن حیوانی اصل و خالص، انجام آزمایش «اندیس رایشر (اسیدهای چرب اشباع)» در آزمایشگاه‌های معتبر است. در این آزمایش، حداقل عدد گزارش‌شده باید ۲۴ باشد تا بتوان نتیجه گرفت روغن اصل و خالص است.

از آن‌جایی که احتمالاً امکان انجام این آزمایش برای شما وجود ندارد، بهترین راه برای این‌که مطمئن باشید روغنتان مرغوب است، این است که آن را از مکان‌های معتبر بخرید. فروشگاه درکام می‌تواند یکی از گزینه‌های مناسب پیش روی شما باشد. درکام روغن‌هایش را از دل روستاها و عشایر کرمانشاه تأمین می‌کند و تمامی آن‌ها را قبل از فروش آزمایش می‌کند. برای خرید و مشاهده قیمت روغن کرمانشاهی اصل درکام کافیست عبارت «خرید روغن حیوانی درکام» را در گوگل جستجو نمایید و روغن مورد نظر خود را سفارش دهید. 

روغن حیوانی را باید کجا و در چه ظرفی نگهداری کرد تا ماندگاری آن بیش‌تر شود؟

بهترین ظرف برای نگهداری روغن حیوانی در منزل، خیک است که از پوست گوسفند ساخته می‌شود و عشایر روغن خود را درون آن نگهداری می‌کنند. از آن جایی که امکان دسترسی به خیک برای اکثر افراد وجود ندارد، می‌توان به جای آن از ظروف حلبی، شیشه‌ای و یا روحی استفاده کرد. دقت داشته باشید که ظروف پلاستیکی برای نگهداری روغن حیوانی مناسب نیستند.

بهتر است روغن حیوانی را به خصوص در فصول گرم، در جای خشک و خنک مانند کابینت یا یخچال نگهداری کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که اگر روغن را درون یخچال نگهداری می‌کنید، حتماً بعد از هر بار استفاده، درب آن را محکم ببندید در غیراین‌صورت از عطر و طعم آن کاسته می‌شود.

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.