کد خبر:84495
پ
محصولات گلخانه‌ای
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان اعلام کرد:

کشاورزان گلستانی از کشت محصولات گلخانه‌ای استقبال کم‌رنگی دارند

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان از استقبال کم‌رنگ کشاورزان این استان از کشت محصولات گلخانه‌ای خبر داد. 

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان از استقبال کم‌رنگ کشاورزان این استان از کشت محصولات گلخانه‌ای خبر داد. 

 

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و خبری روستا و عشایر ایران، بخش کشاورزی نقش بسیار مهمی در امنیت غذایی یک جامعه را به عهده دارد.

با افزایش روز افزون جمعیت، تقاضا برای مواد غذایی نیز بیشتر خواهد شد از این رو بخش کشاورزی به عنوان یکی از بخش‎های مهم در تولید مواد غذایی به آب بیشتری نیاز دارد.

 

***  توسعه کشت محصولات گلخانه‎ای از جمله راهکارهای مناسب برای مصرف بهینه آب

 

با این وجود کاهش ریزش‎های جوی و تغییر اقلیم طی سال‎های گذشته در اکثر نقاط جهان، موجب شد تا کارشناسان راهکارهایی در خصوص مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی ارائه دهند چرا که این بخش همواره یکی از بخش‎های پرمصرف آب محسوب می‎شود.

توسعه کشت محصولات گلخانه‎ای از جمله راهکارهای مناسب و ارائه شده از سوی کارشناسان امر برای مصرف بهینه آب و از سویی افزایش عملکرد محصولات گلخانه‌ای محسوب می‎شود.

با این وجود در حالی‌که طی یک دهه اخیر استان گلستان نیز با مشکلات جدی در خصوص بحران آب مواجه شده است.

اما تاکنون کشت محصولات گلخانه‎ای در این استان به صورت جدی نبوده و تنها گلخانه‎های استان برای تولید گل و گیاه زینتی استفاده می‎شوند.

در همین رابطه مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به سابقه و قدمت ایجاد گلخانه در سطح کشور گفت:

سابقه احداث گلخانه در استان‎های پیشرو و بزرگ کشور به سه دهه و شاید هم بیشتر بازمی‎گردد.

در واقع مناطقی که با میزان آب کمتری سر و کار داشتند به این فکر افتادند تا با منابع محدود آب استفاده بهینه داشته باشند بنابراین به سمت تولید محصولات گلخانه‌ای با مصرف کم آب و از سویی عملکرد بیشتر رفتند.

 

*** در گلستان فعالیت گلخانه‎ها از اوایل سال ۱۳۷۳ و صرفأ برای تولید گل و گیاهان زینتی شکل گرفت

 

محمد صادقی ، اظهار کرد:

با توجه به اینکه در گلستان سابقه دیرینه زراعی داریم فعالیت گلخانه‎ها از اوایل سال ۱۳۷۳ و صرفأ برای تولید گل و گیاهان زینتی شکل گرفت و کشت گلخانه‎ای محصولات کشاورزی چندان جدی نبود اما از سال ۱۳۹۴ با توجه به بحران آب احداث گلخانه برای محصولات کشاورزی در استان آغاز شد.

وی تصریح کرد:

تا پایان سال ۱۳۹۴ در کل کشور ۹ هزار و ۶۰۰ هکتار گلخانه داشتیم که قرار است تا پایان برنامه ششم توسعه این مقدار دو برابر شود و سهم گلستان نیز یک هزار و ۵۰۰ هکتار خواهد بود.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد:

با توجه به برگزاری کلاس‎های آموزشی و جلب مشارکت مردمی در سال‎های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ تقاضا در سطح استان برای کشت و کار گلخانه‎ای افزایش یافته است ولی با این وجود هنوز در مسیر احداث گلخانه ناملایماتی وجود دارد که البته با همکاری جهاد کشاورزی بخشی از این مشکلات رفع شده است.

 

*** در گذشته برای دریافت مجوز گلخانه نیاز به ۱۲ استعلام از سازمان‎های مختلف بود

 

صادقی هم‌چنین افزود:

در گذشته برای دریافت مجوز گلخانه نیاز به ۱۲ استعلام از سازمان‎های مختلف بود اما اکنون این استعلام‎ها به چهار سازمان کاهش یافته است.

همچنین در گذشته مجوز احداث گلخانه به اراضی کمتر از ۳ هزار مترمربع داده نمی‎شد اما در حال حاضر بحث گلخانه‎های کوچک مقیاس در بافت روستاها راه‌اندازی شده است.

وی بیان کرد:

سطح گلخانه‎های استان در حال  حاضر ۱۸ هکتار است که در آن بیشتر گل و گیاه زینتی تولید می شود و تنها ۱/۸ هکتار اختصاص به سبزی و صیفی‌جات دارد.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان افزود:

در پایان سال گذشته برای ۵۰ هکتار، متقاضی برای دریافت تسهیلات احداث گلخانه‎ در استان وجود داشت که از این مقدار برای سه هکتار مجوز احداث گلخانه گرفته شد، ۲۳ هکتار در مرحله قرارداد با بانک برای اخذ تسهیلات هستند و مابقی پرونده‎ها در حال بررسی است.

صادقی با اشاره به چگونگی اخذ مجوز برای احداث گلخانه گفت:

تمام بهره‎برداران استان در سطوح کوچک و بزرگ با مراجعه به مراکز ترویج جهاد کشاورزی مرکز خود به صورت حضوری و یا با مراجعه به درگاه الکترونیکی می‎توانند درخواست خود را برای احداث گلخانه ارائه دهند، از سوی دیگر شرایط لازم برای اخذ مجوز داشتن زمین تملکی است و اگر زمین اجاره‎ای است مدت اجاره بین ۱۰ تا ۱۵ سال باشد.

 

**** بازپرداخت تسهیلات برای احداث گلخانه‎ها هفت ساله با دو سال تنفس است

 

وی با بیان اینکه بازپرداخت تسهیلات برای احداث گلخانه‎ها هفت ساله با دو سال تنفس است، افزود:

کشت و کار در گلخانه تولید محصولات را ۱۰ افزایش خواهد داد و از سویی مصرف آب تا ۱۰ برابر کاهش خواهد یافت.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان در ادامه به دلایل استقبال کم مردم استان از کشت گلخانه‎ای اشاره کرد و گفت:

با توجه به فرهنگ غالب زراعی در گلستان و اینکه هر محصول قابلیت کشت در این منطقه را دارد و از سویی حاکم بودن نظام خرده‎مالکی در اراضی استان موجب شده تا کشاورزان تمایلی برای سرمایه‎گذاری در احداث گلخانه‎ها نداشته باشند.

عضو هیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان نیز در رابطه با سابقه احداث گلخانه‎ها در سطح جهان اظهار کرد:

احداث گلخانه در دنیا از قرن سیزدهم و در کشور ایتالیا آغاز  و سپس در قرن نوزدهم در آمریکا نوع مکانیزه گلخانه‎ها احداث شد.

خدایار همتی تصریح کرد:

بعد از جنگ جهانی دوم به دلیل افزایش جمعیت که نیاز به تولید بیشتر مواد غذایی بود گلخانه‎ها نیز گسترش یافتند.

در واقع مهمترین دلیل احداث گلخانه‎ها تولید محصولات خارج از فصل بود از سویی با توجه به کمبود آب در دنیا، کم مصرفی آب نیز یکی از فاکتورهای مهم برای ایجاد گلخانه‎ها محسوب می‎شد.

همچنین افزایش عملکرد محصولات و میزان اشتغالزایی در احداث گلخانه‎ها نیز تأثیرگذار بود.

 

*** میزان مصرف آب در مزرعه ۱۰ برابر مصرف آب در گلخانه‎هاست

 

وی ادامه داد:

میزان مصرف آب در مزرعه ۱۰ برابر مصرف آب در گلخانه‎هاست.

در کنار تمام مزیت‎های ایجاد گلخانه باید بستر مناسب نیز بعد از احداث گلخانه فراهم شود بنابراین نیاز است تا نیروی متخصص در گلخانه‎ها به کار گرفته شود تا بستر مناسب برای تولید فراهم باشد.

 

*** استاندارد نبودن یکسری تجهیزات از جمله مشکلات گلخانه‎ها

 

مدرس دانشگاه در ادامه به مشکلات موجود در بحث گلخانه‎ها اشاره کرد و افزود:

نبود نیروی متخصص، نبود بیمه محصولات کشاورزی، استاندارد نبودن یکسری تجهیزات از جمله مشکلات گلخانه‎ها محسوب می‎شود که مسئولان باید تلاش کافی برای رفع این مشکلات را داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری روستا، عضو هیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در پایان بیان کرد:

در کشور ما ۱۰ اقلیم از ۱۵ اقلیم جهان وجود دارد از سویی کشور و استان ما به سمت منطقه خشک و نیمه‌خشک در حال پیش رفتن است بنابراین برای مصرف بهینه آب باید به سمت محصولات گلخانه‎ای روی آوریم.

 

 

 

انتهای پیام///

منبع
فارس
ارسال دیدگاه